חכמת הצירוף[1]
אורי חנניה אלנקוה
אקדים בתחילה כמה הקדמות חשובות בנוגע לחכמה זו, חכמת הצירוף, עליה מושתת ספר המלכות. חכמה זו התפתחה בספרד והתבארה והתפשטה במחוז הדרעא. ניתן לומר שספר המלכות הינו סיכום גאוני וחדשני של כל חכמת הצירוף כפי שנודעה עד תקופתו של רבי דוד ועל כן יש להבין ולעמוד על שורשיה של חכמה זו. חכמת הצירוף היא חכמה קדומה מאד ואולי הקדומה ביותר מכל ענפי חכמת התורה. ידוע מאמר רבותינו (בר"ר א', הזוה"ק תולדות קל"ד.) על הפסוק: וָאֶהְיֶה אֶצְלוֹ אָמוֹן וָאֶהְיֶה שַׁעֲשֻׁעִים יוֹם יוֹם מְשַׂחֶקֶת לְפָנָיו בְּכָל עֵת, שהתורה היא כלי אומנותו של הקב"ה ובה היה משתעשע יום יום. יומו של הקב"ה הינו אלף שנים כדברי הכתוב: כִּי אֶלֶף שָׁנִים בְּעֵינֶיךָ כְּיוֹם אֶתְמוֹל כִּי יַעֲבֹר (תהלים צ). בהמשך נראה כיצד יסביר רבי דוד הלוי, בצורה פלאית את הפסוק הזה ויבנה על אדניו לוח מדהים. ידוע מאמר הזוהר הקדוש: איסתכיל קוב"ה באורייתא וברא עלמא - הסתכל הקב"ה בתורה ובאותיותיה. כשעלה ברצונו יתברך לברוא העולם, אזי היה מסתכל הש"י באותיותיה ובורא העולם על כל חלקיו וברואיו. בזה יובנו דברי חז"ל: "ליכא מילתא דלא רמיזא באורייתא" - אין לך דבר שלא נרמז בתורה, שהרי בה נברא העולם על כל מרכיביו, אלא שענייניו נעלמים בעולם הקרוי בשם זה על שם היעלמו. עניינים אלו נגלים בחכמת התורה בכח בקשת דוד המלך: גַּל עֵינַי וְאַבִּיטָה נִפְלָאוֹת מִתּוֹרָתֶךָ. כאן נבין, אגב אורחא מילתא, את מעלתו של עם ישראל. מובא בזוהר הקדוש (זו"ח רות פח:): "ישראל עלה במחשבה, מפני שהוא ראוי לקבל התורה וכל האותיות נכתרו בראשו. כיון שעלה במחשבה, כביכול, עמד הקב"ה וחקק בו את התורה וכל האותיות נכתבו בראשו ועליו נתקיימה התורה, הה"א: וְזֹאת לְפָנִים בְּיִשְׂרָאֵל (רות ד) ואין זאת אלא התורה2 , לפנים אלו האותיות והכל היה חקוק ונרשם בישראל". גם מלאכת המשכן נעשתה על ידי צירוף האותיות, כדברי רשב"י: "כל עבידאן דמשכנא, הוה בצלאל עביד לון, ברזא דגלופא (דצירופא) דאתוון דאתבריאו בהו שמיא וארעא" (הזוה"ק פקודי רל"ד:). כל מעשי המשכן, נעשו ע"י בצלאל בסוד צירופי האותיות, בהן נבראו שמים וארץ ורמז לדבר: אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ, למדו רבותינו: אֵת הַשָּׁמַיִם, לרבות כל צבאות השמים, על פי הכלל - אתי"ן וגמי"ן באים לרבות וכן: וְאֵת הָאָרֶץ, הארץ וכל צבאותיה. פירוש נוסף: את השמים שנעשו באותיות א-ת וכן ואת הארץ שנעשתה באותיות כולן, מאל"ף עד תי"ו.
Your Subtitle Here
- מתוך הקדמתי לביאור אור המלכות לספר המלכות.
- כדברי הפסוק: וְזֹאת הַתּוֹרָה אֲשֶׁר שָׂם מֹשֶׁה לִפְנֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל.
ממשיך רשב"י ואומר: "בצלאל הוה מצרף אינון אתוון וברזא דכל צירופא וצירופא, הוה עביד אמנותא... בכל צירופא, הוה עביד חד אומנו". בצלאל היה מצרף אותן האותיות ובסוד של כל צירוף וצירוף, היה עושה מלאכת אומנות. בכל צירוף, היה מכין כלי אחד מהמשכן. עם כל זאת מבאר רשב"י כי המשכן עצמו הוקם על ידי משה, משום שהרצון המופקד על אותן האותיות, נמסר רק למשה ששורשו בדעת ואילו בצלאל שורשו ביסוד. אותיות לשון הקודש שהן אותיות התורה, אינן דומות לאותיות שאר הלשונות. בראשית האנושות, היתה רק שפה אחת, היא לשון הקודש, כשחטאו בני דור הפלגה, בלל ה' את שפתם. מכאן משמע, שכל שבעים הלשונות של שבעים אומות העולם, הן בליל של האותיות העבריות. דבר זה ניתן לראות למשל בשמות האותיות: אל"ף בי"ת. הן נקראות בלעז אלפ"א בית"א וכדומה3.
כותב הרמ"ק:" אין אותיות התורה הסכמיות, אמנם הן רוחניות, מתייחסות בצורתם אל פנימיות נשמתם" (פרדס רמונים שער האותיות פ"ב). משמע מכך שהאותיות הן כלים, מעין כלי קיבול לרוחניות, כדברי הרמ"ק בהמשך: "האותיות הם היכלות וטירות לרוחניות והם כלים שואבים האצילות, כדרך הגוף שהוא שואב הנשמה בתוכו". הרמ"ק מחלק בין שלושה סוגי אותיות: א: אותיות נכתבות ביד. ב: אותיות הנזכרות בפה. ג: אותיות מחשביות בלב.
עפ"י דברי הרמ"ק בהמשך, נראה לעניות דעתי שניתן לראות ג' קבוצות אלו, כנגד ג' תורות עליהן מדבר הרמ"ק - תורה שבכתב, תורה שבעל פה ותורה קדומה. תורה שבכתב, היא התורה שניתנה לנו על ידי משה רבינו והיא כנגד האותיות הנכתבות ביד. תורה שבעל פה, היא התורה שנמסרה למשה בעל פה וממנו נמסרה מדור לדור והיא כנגד אותיות הנזכרות בפה. תורה קדומה, אינה ידועה לנו והיא כנגד אותיות מחשביות בלב. אולי היא בבחינת: כִּי תוֹרָה מֵאִתִּי תֵצֵא (ישעיהו נא), תורה שתתגלה לעתיד לבוא, תורה חדשה אודותיה מדבר הרמח"ל והיא גילוי תורתו של רבי עקיבא. זוהי אותה תורה, אלא שהיא תיראה בראיה מחודשת, היא כנראה תורה עתיקה סתימאה, אודותיה מדבר רבי נחמן מברסלב, באומרו שהיא תתגלה לעתיד לבוא.
תורה קדומה זו, נרמז אופיה בדברי הרמ"ק: "ידיעת סודות תורתינו הקדושה, הוא על ידי הצירופים והגימטריאות והתמורות וראשי תיבות וסופי תיבות ותוכי תיבות וראשי פסוקים וסופי פסוקים ודלוג אותיות4 וצרוף אותיות ועניינים אלו נשגבים ונעלמים וסודם נשגבה ואין בנו כח להשיגם לרוב היעלמם, כי יתהלכו על פי דרכים אלו לאין סוף ולאין תכלית... ועניינים אלו, אנו מקוים שיתגלו אחר התחיה, אחר העכול החומר העכור ואחר שיצרף הגוף הנגוף וישאר הצורה בחפץ יוצרה" (פרדס רימונים - הקדמת שער הצירוף).
3. דוגמאות מאלפות, ניתן לראות בספרו של הרב מתיתיהו גלזרסון על לשון הקודש.
4. שיטת הדילוג שנודעה בדור האחרון על ידי השימוש במחשב, כבר נודעה אז ליחידי סגולה ולעניות דעתי מקורה הקדום בתורה - באותיות שבחושן, על פיהן ידע הכהן את התשובה בראותו את האותיות המאירות בדילוגיהן.
שורש כ"ב האותיות
על מהות התורה ואותיותיה כותב המוהרח"ו (ע"ח שער טנת"א פ"ז): "והנה האותיות הם כוחות אצילות ועצמות הספירות וסוד המלכות והצירופים שבספר יצירה, הענין הוא, שכל הכוחות לא יפעלו, אלא בסוד חזרתן וצירופן אל מקוריהם ואז יושפע עליהם שפע רב וחזק לשיוכלו הם לפעול פעולתן בחוזק וזה סוד: המליך אות פלוני הנזכר בספר יצירה, כי יחדה וקשרה אל שרשה ואז הוציא פעולה אחת ממנה".
מבאר הרב סלמן אליהו זצוק"ל ב"כרם שלמה": "כי האותיות הם כוחות של אורות שנאצלו מהמקור שלהם, שהוא למעלה מהם והם הם עצמות הספירות, ר"ל פנימיות ונשמה וחיות הספירות... יחדה אל שורשה העליון שהוא הרוח שלה אשר למעלה ממנה, כדי שתביא שפע מהשורש שלה שהוא המקור שלה ואז היא משפעת באחרים".
מחבר הלשם שבו ואחלמה בספרו הקדו"ש (שער הפונה קדים), מבאר הדברים: "הנה היה התחלת גילויו הראשונה בתורה הקדושה ואחר כך התגלה בה ועל ידה, להיות אומן ופועל בכל המציאות כולו... זהו: וָאֶהְיֶה אֶצְלוֹ אָמוֹן שבה (בתורה) ועל ידה נעשה אומן. התורה נאצלה על ידי שעשוע שהוא התעוררות לתנועה שמתנועע בעצמו וכל תנועה, היא קימוץ וצמצום ממקום למקום ויש בזה שתי בחינות: הכוחות המתנועעים והצמצום הנעשה בין כח לכח והוא נענוע וצמצום. הנענועים הם בבחינת התנוצצות, שעל ידי השעשוע, נתגלו התנוצצות אורות רבים כמו הכוכבים המבהיקים ברקיע שנראים כמתנועעים. אותה התנוצצות המתגלה בשעשוע היא בבחינת נקודות. הרי לנו ב' בחינות - הנקודות והצמצום שבין נקודה לנקודה והם בבחינת חסד ודין, כי החסד מאיר ומתגלה והדין נותן גבול וצמצום. על ידי כך ניכרת כל נקודה ונקודה לעצמה. ברוב השעשוע והברקת האור היה מחבר האומן את הנקודות אחת לאחת ונעשו האותיות, עד שיצאו אותיות כל התורה, כי היה האומן משתעשע ומתנוצץ זוהרי אור בשיעורי הנקודות הראויות לכל האותיות שבתורה והיה מתנוצץ ומחברם בצורת כל האותיות".
מבאר הלשם כי ראשית נתגלו ד' אותיות הוי"ה, הכלולות זו בזו והן עשר וכל אות מהן בעשר, שגם הן כלולות זו בזו ומהן התפשטו כל כ"ב האותיות, שגם הן כלולות זו מזו, על פי סדר רל"א השערים5 . כעת נתגלה כוחן של האותיות שבצירופיהן: "וכן נתפשטו בצירופם, מצירוף לצירוף לאין קץ ותכלית, עד שיצאה התורה, ג' אלפים ומאתים מהעולם כולו", כי התורה נתייסדה ב-ל"ב נתיבות חכמה וכל נתיב נתפשט למאה, על ידי התפשטות מעשר לעשר וכל זה נעשה בשעשועים של ב' אלפי שנין, שקדמה התורה לבריאת העולם. השעשוע כנכתב לעיל, מורכב משתי בחינות התנוצצות וצמצום וישנן שתי בחינות קודמות להן, הרצון והמחשבה, שקדמו לשעשועים. אלו ד' הבחינות, הן שורש גילוי ד' אותיות הוי"ה, על פי הסדר: רצון - מחשבה - שעשוע (התנוצצות) - שעשוע (צמצום). ד' אותיות הוי"ה הן כנגד ד' מילואי הוי"ה - ע"ב ס"ג מ"ה ב"ן שמניינם רל"ב, כמנין יְהִי אוֹר של מעשה בראשית. רל"ב זה רומז לרל"א שערי האותיות ובחינה אחת כוללת של כ"ב אותיות. כל מציאות העולם נוצרה על ידי צירופי האותיות וכך הקב"ה מחדש בכל יום מעשה בראשית וזהו שאמרו בגמרא (ע"ז ג.), שהקב"ה עוסק בתורה בכל יום, שבכל יום מגלה בה וממנה, אורות חדשים הנצרכים למציאות העולמות והנהגתם וזהו: וָאֶהְיֶה אֶצְלוֹ אָמוֹן וָאֶהְיֶה שַׁעֲשֻׁעִים יוֹם יוֹם, משחקת לפניו בכל עת. מוסיף הלשם ומבאר נקודה חשובה הקשורה לספר המלכות: הרצון לשעשועים, להתגלות בנועמו וזיוו לזולתו, הוא הנקרא מלכות, על שם המלכה ועצה. עד כאן מביאורו העמוק והנפלא של הלשם.
רבי יוסף ג'יקאטיליה בספרו "גינת אגוז" (עמוד ק"ל) כותב על שם צבאו"ת, שסודו צבא אות, צבא האותיות: "כי מתוך החקירה בצבא האותיות ובצירוף גלגולם, נתהוו כל צבאות העולם, עליונים ותחתונים". אולי זהו שאמרו רבותינו במדרש: אֵת הַשָּׁמַיִם לרבות תולדותיהם וְאֵת הָאָרֶץ וכל תולדותיה. בסיום מעשה בראשית (נאמר): וַיְכֻלּוּ הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ וְכָל צְבָאָם (בראשית ב). וְכָל צְבָאָם משמע וכל צבאותיהם תולדותיהם, כמובא בפירוש הרמב"ן - צבא הארץ וצבא השמים, אלא שהגמרא (ר"ה י"א.) לומדת מהתיבה צבאם - צביונם, שנבראו בקומתן.
המקור הקדמון ביותר, כידוע לנו, העוסק בצירוף האותיות, הוא ספר יצירה המיוחס לאברהם אבינו ונערך על ידי רבי עקיבא. כתוב בספר יצירה (פ"ב מ"ב): "עשרים ושתים אותיות, חקקן, חצבן, שקלן והמירן, צרפן וצר בהם נפש כל היצור ונפש כל העתיד לצור". מבאר הגאון מוילנא בפירושו למשנה זו, שבכ"ב אותיות התורה, נברא כל דבר: "שהכל נבראו בששת ימי בראשית... רק שמוציאן (את כל העתיד לצור) מהכח אל הפועל".
רבי אברהם אבולעפיה - הרואה, שעסק רבות בדרכי הצירוף, היה מגדולי החכמים שעסקו בחכמה זו והדגישו את ערכה כחכמה נבואית. רבי דוד דרעא הלוי מזכירו בספרו - ספר המלכות. רבי אברהם אבולעפיה, מורו של רבי יוסף ג'יקאטיליה, כתב בספרו - ספר הצירוף, כי הצירוף המחשבי הוא: "צירוף הנעשה בלב להוליד מילה על פי חכמת הצרוף". זהו צירוף שכולו שכלי: "ומגלגל השכל יוולד והוא תכלית כוונת הצרוף ולפי דקותו ועוצם גדולתו, ראוים להיות כל הצרופים שהקדמנו הקדמות לו, כדי להגיע אל מעלתו, מפני שהוא כלי מאזנים תלויה באור השכל, לא באור הרגש". דוגמא לצירוף זה הוא נותן במקום זה: המילה צרו"ף חשבונה שע"ו ומאחרת בת ד' אותיות שגם היא מניינה שע"ו וזוהי תיבת שלום. הרי מילת צרו"ף נעתקה אל מילת שלו"ם כאומרו: עֹשֶׂה שָׁלוֹם בִּמְרוֹמָיו (איוב כה), שהשלום נעשה על ידי צירוף האותיות ובתיבת עושה, נרמז מניינו שע"ו. על פי רעיון זה נוכל להמשיך ולומר שתיבת שוכן יש בה ד' אותיות ואף היא מניינה שע"ו, צרו"ף, שלו"ם וזהו שוכן שמים, זהו משכנו ושם משכין הוא שלום בין אש למים. עושה שלום במרום, יעשה שלום עלינו, ישכין שלום בינינו בארץ, כפי שעושה הוא זאת בשמים.
על התגלות פעולות הקב"ה באמצעות האותיות, כותב רבי זלמן מלאדי בעל התניא: "מדותיו של הקב"ה, כשבאות לבחינת התגלות פעולתן בתחתונים, נקרא גילוי זה והמשכת פעולה זו, בשם מאמר וצירוף אותיות, שהרי אי אפשר שתהיה שום פעולה נמשכת ממדותיו הקדושות, בלי צירופם הנקראים בשם אותיות (תניא לקוטי אמרים, שער היחוד והאמונה פי"א). כך האותיות יְהִי אוֹר הן ענין המורה על התהוות האור מאין ליש. ממשיך בעל התניא: "ונמצא, כי כל חיות וכוחות הנמשכות ממדותיו הקדושות לתחתונים, לבראם מאין ליש ולהחיותם ולקיימם, נקראות בשם אותיות הקדושות, שהן בחינת המשכת החיות מרצונו וחכמתו ומדותיו, להתהוות עולמות ולהחיותם". העולמות הסתומים, דלא אתגליין, על פי דבריו, מתהווים מכוחות נעלמים כאותיות המחשבה. העולמות הגלוים, עלמין דאתגליין, נבראו מהתגלות כוחות הנעלמים הנקראים אותיות המחשבה וכשהן בבחינת התגלות, הן נקראות בשם מאמרות בחינת אותיות הדיבור. מכאן יובן השם אותיות המלמד על מהותן שהרי, על פי דברי בעל התניא, האותיות מלמדות על בחינות הנמשכות מהעולמות העליונים ומתגלות בעולמנו, כלומר כוחות הבאים מלמעלה, זוהי לשון אותיות, באות, בבחינת: יֶאֱתָיוּ (יבואו) חַשְׁמַנִּים מִנִּי מִצְרָיִם (תהלים סח). שמן של האותיות מעיד גם על מקורן: עלמא דאתי, העולם הבא.
הגדרה חשובה לאותיות נותן לנו הרמ"ק: "האותיות הם היכלות וטירות לרוחניות והם כלים שואבים האצילות כדרך הגוף שהוא שואב הנשמה בתוכו" (פרדס רמונים שער האותיות פ"ב) אכן, כשהאדם מרכיב על האותיות את הניקוד והטעמים, הן חיות ומעידות על חיותו של האדם המדבר. כשהדיבור הוא בדברי תורה, הרי זוהי חיות אלוהי"ת. כשהדיבור בדברי התורה, מובן לאדם בעומקו, הרי זוהי חיות אלוהית בעוצמה כבירה.
על חשיבות העוסק בצירוף האותיות כותב רבי מרדכי בוזגלו בספרו מעיינות החכמה (כ"ג): "דע, כל העוסק בתורה ובמצות ובפרט בחכמת הצירוף, אף על פי שהם מתים, נקראים חיים שנאמר: וּבְנָיָהוּ בֶן יְהוֹיָדָע בֶּן אִישׁ חי (שמואל ח"ב כ"ג).
ביאור נפלא למהות האותיות וחלקיהן מספק לנו "שערי גן עדן": "כי בתורתנו הקדושה כתיב: נָגִילָה וְנִשְׂמְחָה בָּ"ךְ (שיר השירים א), בכ"ב אותיות התורה, שעל ידי האותיות יוצר הכל הוא והם כלי אומנותו של הקב"ה דכתיב: וָאֶהְיֶה אֶצְלוֹ אָמוֹן, אל תימא אמון, אלא אמן ולכן כל אות מן כ"ב אותיות התורה, מורים בעצמותם, במנינם ובבנינם שהוא המבטא שהוא נקרא במבטא על ידי המילוי שלו היינו כי ה-א' כמו שהוא נכתב כזה א' הוא צורתו והוא אחד הוא מנינו וכשתרצה לבטא בשפתים, צריך לקרוא אותו במלואו שהוא אל"ף והוא בנינו וכל אחד מ-ג' החלקים, מורים סודות גדולות ונוראות כמ"ש כל אחד במקומו, כמבואר בצורה בכמה צורות. הנה בברייתא הנ"ל6 נאמר: בשלושה ספרים נברא העולם, היינו על ידי ג' חלוקות האותיות שהם סוד: סֵפֶר, סְפַר וְסִפּוּר ונפרש אלו ה-ג' ספרים, סֵפֶר היא האות כמו שנכתב בספר שהוא צורתו וזהו בצורה. סְפַר הוא המנין וזהו בשם כי שמו הוא על ידי מנינו כמ"ש. וְסִפּוּר הוא המבטא והוא מלואו וזהו בבנין כמבואר בברייתא שם, ג' אותיות בונות ו' בתים ואות א' על ידי מלואו נעשה בנינו והבן זה" (שער האותיות פתח א' אות א').
על יכולת האדם להיטיב באמצעות האותיות וצירופיהן, כותב האדמו"ר מקומארנה ב"נתיב מצוותיך" (נתיב התורה שביל א' סכ"ה), כי כשעלה ברצונו יתברך לברוא את העולם הזה, כדי להיטיב עם ברואיו, צמצם עצמו בתוך אותיות התורה: "שהעולם ומלואו, מלאין שמות ויחודים וצרופים ואותיות התורה ולזה, גַּל עֵינַי (וְאַבִּיטָה נִפְלָאוֹת מִתּוֹרָתֶךָ) (תהלים קיט), שאזכה לראות האור והחיות ואלוקות שבתוך כל הנמצאים, שמלא כל הארץ כבודו ולא אהיה סומא ליגרר חלילה אחר הרע ותאות גשמיות אלא, להעלותם לאור וחיות ודביקות ואז אזכה - וְאַבִּיטָה, הבטה מלמעלה למטה. נִפְלָאוֹת - נפל אות קדוש מִתּוֹרָתֶךָ". על ידי לימוד התורה, מעלה האדם את האותיות שנפלו ומברר את הטוב מהרע, הרע נופל למטה והטוב יתעלה, על ידי שידע שאלופו של עולם, בכל תנועה ונברא.
רבים התבססו בדבריהם על האותיות, על המאור הגדול, הבעל שם טוב. בפירושו לתורה כותב הבעש"ט7 : "צֹהַר תַּעֲשֶׂה לַתֵּבָה, כי יש בכל אות, עולמות ונשמות ואלוקות ועולים ומתקשרים ומתייחדים זה עם זה, עם אלוקות ואחר כך מתייחדים ומתקשרים יחד האותיות ונעשים תיבה ואחר כך מתייחדים יחודים אמיתיים באלוקות וצריך האדם לכלול נשמתו בכל בחינה ובחינה מהנזכר ואז מתייחדים כל העולמות כאחד ועולים ונעשה שמחה ותענוג גדול עד אין שיעור וזהו: תַּחְתִּיִּם שְׁנִיִּם וּשְׁלִשִׁים תַּעֲשֶׂהָ דהיינו עולמות, נשמות ואלוקות". משמע שגם האדם יכול להשתעשע בתורה וזהו: לוּלֵי תוֹרָתְךָ שַׁעֲשֻׁעָי אָז אָבַדְתִּי בְעָנְיִי (תהלים קיט). בביאורו הנפלא מסביר הבעש"ט - צֹהַר תַּעֲשֶׂה לַתֵּבָה וְאֶל אַמָּה תְּכַלֶּנָּה מִלְמַעְלָה וּפֶתַח הַתֵּבָה בְּצִדָּהּ תָּשִׂים תַּחְתִּיִּם שְׁנִיִּם וּשְׁלִשִׁים תַּעֲשֶׂהָ (בראשית ו), תיבה זוהי מילה וצוהר זהו פתח שיש לפתוח למילה, כדי להפך את הדבר מרע לטוב. לדוגמא: אם זוהי עת צרה, יפתח לה צהר ויהפוך אותה ל-רצה, לשעת רצון, על ידי כך שהוא מגלגל את אותיות התיבה באופנים שונים, משליך את המשמעויות הרעות ובוחר בצירופים הטובים, בזה ממשיך האדם על עצמו טוב.
דוגמאות לשימוש בכוחה של חכמת הצירוף מצאנו אצל אברהם אבינו בו כתוב: וַיִּקַּח חֶמְאָה וְחָלָב וּבֶן הַבָּקָר אֲשֶׁר עָשָׂה וַיִּתֵּן לִפְנֵיהֶם (בראשית יח). שואל הזוה"ק: אֲשֶׁר עָשָׂה, שחט מבעי ליה, אלא עשה ודאי, שאברהם עשה, ברא את העגל על ידי צירופי אותיות שבספר יצירה. כך מסופר על המהר"ל מפראג שברא את הגולם בחכמת הצירוף.
רבי יעקב אבוחצירא זצוק"ל עושה שימוש רב בחכמת הצירוף ובגימטריות, בעיקר בספרו "מחשוף הלבן". בפרשת ראה כותב אבי"ר יעקב - רְאֵה אָנֹכִי, אנכי הוא כינוי לשכינה והיא זו המדברת אלינו ואומרת לנו, ראו מדרגתו של משה רבינו ולמדו ממנו, שהרי הוא זכה להיקרא בעלה דמטרוניתא, בעל השכינה. רמז נפלא מצא רבי יעקב בתיבת ראה, כשממלאים אותה - ריש אלף הה, הרי סופי התיבות - שפה גימטריה שכינה. להורות לנו שע"י ראיה של קדושה והתבוננות בחכמת התורה, ניתן לראות זיו פני שכינה ובזה יובנו היטב דברי רשב"י - תא חזי עדיף מתא שמע. האמירה הנפוצה בגמרא היא: תא שמע, בוא ושמע, האמירה הנפוצה בזוהר הקדוש היא: תא חזי, בוא וראה ושתיהן נצרכות ליראי ה' ולחושבי שמו, אך ידועים דברי רשב"י: תא חזי עדיף מתא שמע.
רבי יוסף ג'יקטיליה מביא בספרו "גינת אגוז", חשבון נפלא המראה את גדולת הש"י ואת יופיה והדרה של התורה. עשרים בגימטריה כתר, עשרים וששה בגימטריה כתר תורה. עשרים היא האות כ' הרומזת לכתר, עשרים וששה הם כ"ו הרומז לשם ה' וזוהי כתרה של תורה.
5. מובא בספר יצירה (פ"ה מ"ב), כי צירופי כל האותיות זו עם זו בצמדי האותיות מניינן רל"א והם הנקראים רל"א שערים ויש בהם רל"א שערים פנים ורל"א שערים אחור וסך הכל הם תס"ב שערים. תס"ב, אותיות סבת, לרמוז לעילת העילות וסבת הסבות. ראה הטבלא בספר יצירה ותרו"ץ.
6. ספר יצירה פ"א מ"א.
7. פרשת נח עמוד התפילה סט"ו.